26 Ekim 2015 Pazartesi

MASOOR DAL Hint Usulü Mercimek Çorbası


Masoor Dal klasik bir Hint uslü kırmızı mercimek çorbasıdır . Mercimek Hindistan genelinde özellikle de dini bakımdan vejetaryen diyet uygulayan kesimlerde çoklukla tüketilir. Protein , lif , B vitaminleri , demir ve çinko bakımından zengin bir kaynaktır. Benzersiz aromatik  tatlar ve ilginç baharatlar içeren bu lezzetli çorbayı denemenizi tavsiye ederim. Mutfaklarınızda bulunan baharatların çeşidini arttırmak için güzel bir bahane...





Malzemeler:

1.5 kase yıkanmış kırmızı mercimek
4 kase sebze suyu
2 dilimlenmiş domates
1 çay kaşığı hardal tohumu
1 çay kaşığı kimyon (tohum)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet yeşil biber
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 adet rendelenmiş soğan
1 adet sarımsak (ezilmiş)
1/4 çay kaşığı asafoetida (şeytan tersi)*
2 çay kaşığı kişniş(toz)
1/2 zerdeçal
1/2 Toz acı biber ( Cayenne pepper )
bir çimdik tarçın ve karanfil 
1 çay kaşığı tuz

servis için 
1 misket limonun suyu(yoksa limon )
  taze kişniş (yada maydanoz)

Tencerenize sebze suyu mercimekler ve küp şeklinde doğranmış domatesinizi koyun.Diğer tarafta bir tavada kızgın zeytinyağına hardal tohumu ve kimyon tohumlarını ekleyin.10 saniye bekleyin,tohumlar patlamaya başladığında ateşi kısın biber, sarımsak ve zencefili ekleyin. 20 saniye sonra soğanı ekleyerek yumuşayıncaya kadar 4-5 dakika karıştırarak pişirin.En son şeytan tersi , kişniş , toz biber, zerdeçal , tarçın ve karanfili ekleyin.Karıştırın ve tencerenizdeki mercimek karışımına ekleyin. Karıştırmaya devam edin tuz gerekliyse ekleyin, kaynamaya başladığında altını kısıp yaklaşık 20 dakika koyulaşıncaya kadar pişirin.Servis ederken limon suyu ekleyin ve taze kişniş ile servis edin.


*Asafoetida Hint mutfağında çokça tüketilen bir baharattır.Hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici etkisi dolayısıyla hazmı zor veya gaz yaptığı bilinen bazı yiyeceklerle yapılan yemeklere tad ve koku verici bir baharat olarak kullanılır. Çiğken tadı keskin sarımsağa benzer , pişirildiğinde ise tadı soğan ve pırasayı andırır. Bu sebepten çoğu zaman hazım sorunları yüzünden soğan yemenin sakıncalı olduğu durumlarda bir alternatif olarak kullanılır. 

2 yorum:

  1. Bu seytantersi nereden bulunur gamzenim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levent bey, Mısır Çarşısında mevcut. İnternetten de sipariş verebilirsiniz..

      Sil